•     Breed toegankelijk

De wijngilde is breed toegankelijk voor iedereen, zowel voor liefhebbers als kenners.  Iedereen die een goed glas wijn weet te waarderen is welkom.  Wil je iets meer te weten komen rond verschillende wijnen, wijnlanden, wijnregio’s, degustatietechnieken, wijnbouw, vinificatieprocessen en de geijkte woordenschat ben je zeker welkom. De wijngilde is ook erkend als culturele vereniging in De Pinte.

 
•     Open kader

Er wordt tijdens de degustaties op een vrije manier van gedachten gewisseld.   Men hoeft zich niet verplicht te voelen om in publiek het woord te voeren.  Ieders mening wordt gerespecteerd.  Principieel wordt een wijn besproken per tafel en brengt een woordvoerder van deze tafel de bespreking naar voor.  We streven er naar dat dit vlot verloopt zonder voorafgaande schoolse aanduiding.  


•     Eigen inbreng

De leden hebben inspraak in de degustaties.   Iedereen die zich geroepen voelt om een degustatie te begeleiden is welkom.  Immers, sommigen plannen een reis in functie van te bezoeken wijndomeinen.  We promoten deze om hun ervaring en kennis te delen met de leden.   In voorbereiding van de begeleiding biedt de wijngilde uiteraard ondersteuning aan.  We trachten zo de professionele sprekers tot een minimum te beperken om kosten te besparen en zo de kwaliteit van het aanbod wijnen te verhogen.     

•     Opbouwende educatie

De wijngilde biedt een lessenpakket aan in ‘degustatietechnieken’ , dit zowel voor leden als niet-leden. Dit is volledig vrijblijvend .  Men wordt als het ware constant ondergedompeld in deze technieken en annex woordenschat tijdens de degustaties zelf.  Ervaring en kennis worden immers constant gedeeld tijdens deze degustaties. De wijngilde streeft er naar om via wijnreizen bepaalde wijngebieden beter te leren kennen.


•     Niet-commercieel

De wijngilde is een feitelijke vereniging en heeft bijgevolg geen enkele commerciële doelstelling noch streeft zij winstbejag na.  Je kan er geen wijn aankopen noch worden er wijnen verkocht tijdens de degustaties.  Professionele sprekers met een wijnhandel mogen enkel en alleen subtiel hun handel aan te bevelen.   Uitdelen van flyers is niet toegelaten.  Subtiele reclamevermelding op de allerhande fiches en in de powerpointpresentaties worden toegestaan.   
De wijngilde organiseert wel een internationale wijnbeurs om leden en niet-leden te laten kennismaken met een wereldbreed aanbod van wijnen, aangeboden door wijnboeren en wijnzaken, doch zonder zelf deel te nemen aan enige handel of verkoop.

 
•     Kwalitatief

De wijngilde wil een kwalitatief aanbod aanbieden zowel in de begeleiding als in de te proeven wijnen.  We streven naar een zeer divers aanbod.  Omwille van kwaliteitsnormen worden er maximaal 60 leden toegelaten per avond. Per avond proeven we van 6 tot maximaal 8 wijnen.   We proeven met maximum 12 leden per fles

 
•     Toekomst

Er is een duidelijke toekomstvisie.  We wensen vooreerst de continuïteit te waarborgen.  De ingeschreven leden krijgen voorrang bij inschrijving voor het volgend degustatiejaar.  Er is een wachtlijst waarbij de cronologie van inschrijving zal gerespecteerd worden. Verder staan we open voor elk initiatief dat kan bijdragen tot een betere werking van onze gilde of aanbod voor onze leden.

Login voor leden

Het aantal inlog pogingen is beperkt. Ben je je wachtwoord vergeten of ben je niet meer zeker, druk dan op 'wachtwoord vergeten ? '

Lid worden

Het lidgeld bedraagt 140 euro voor 6 professioneel begeleide degustaties (7 tot 8 wijnen per avond) . Deze degustaties gaan steeds door op een vrijdagavond in de Vrije Basisschool in De Pinte. Kan je op een bepaalde degustatie niet aanwezig zijn, dan kan je je laten vervangen door iemand anders. Zodoende kan hij of zij ook eens kennismaken met onze commanderij.

Inschrijven doe je door een mailtje te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.